Érpatak
Érpataki Modell

Rend a lelke mindennek.
A biztonságos és élhető település kialakításának elvrendszere és módszertana.

Ismerje meg az
Érpataki Modellt!


Eredményeinkre nemcsak országos szinten, de külföldön is felfigyeltek már.


Érpataki Modell hivatalos honlap

Sajtóhírek az
Érpataki ModellrőlKöltözzön
Érpatakra!
Isten, lélek és szív


Léleképítő videó válogatás

Versek

 Alföldi Géza:
 Csak a gyökér kitartson


 Komjáthy Jenő: Magyar

 Szalézi Szent Ferenc:
 A te kereszted


 Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

 Petőfi Sándor: A nemzethez

 Wass Albert: Üzenet haza

 Komjáthy Jenő: Magyar vagyok

Térkép

Látogatottság számláló Látogatottság
számláló

Nyitólap nyomtatás

Rend és közbiztonság, takarékosság és hagyományápolás
2014-09-05

Időközi választáson lett Érpatak polgármestere 2005 augusztusában Orosz Mihály Zoltán, s azóta rátermettségét bizonyítva, folyamatosan a község vezetőjeként áldozatos és odaadó munkával szolgálja a település lakosságát. Polgármesteri tevékenységének következtében Érpatakon számos eredményt sikerült felmutatnia mindhárom ciklusban. Tettei kapcsán olyan értékes és hatékony megoldások születtek a társadalmi problémák megoldása érdekében, melynek egyre több követője van az ország különböző pontjain.

 

Az érpataki polgármester legfontosabb eredményei:

 

1./ egy nagyon rossz közbiztonsággal rendelkező településből egy élhető és biztonságos települést sikerült varázsolni, melyet alátámasztanak a bűnügyi statisztikák, és

 

2./ azok a folyamatok, hogy városokból értelmiségi és építő szándékú családok költöznek folyamatosan Érpatakra és így egyre jobban növekszik az érpatakiak ingatlanjainak értéke.

 

3./A közelmúltban megújult és bővült a polgármesteri hivatal, melynek a fűtését is korszerűsítettük:

 

4./A korábbi, igen költséges gázkazánt kicseréltük biotüzelésű kazánra.

 

5./Szépen felújítottuk a főterünket,

 

6./amelyet egy további támogatás következtében Szent György szobra díszít.

 

7./Takarékos gazdálkodás következtében Érpatak azon kevés települések közé tartozott, mely az elmúlt 9 éves munkám során nem adósodott el, hanem jelentős megtakarítással rendelkezik.

 

8./A megtakarításunknak eredményeként kaptunk támogatást a település központjából az intézményekhez vezető járdák felújítására, melyek hamarosan elkészülnek.

 

9./Teljes egészében felújítottuk a hagyományőrző óvodánkat, valamint

 

10./a szociális és egészségügyi alapellátás épületét is jelentősen bővítettük és felújítottuk. A szociális intézményben kialakítottunk foglalkoztató szobát és közösségi színteret, melynek segítségével mind a nyugdíjasok, mind a fiatalok körében megkezdtük az aktív közösségépítést.

 

11./Ezen túl megszépült az orvosi rendelő, valamint

 

12./ a védőnői szolgálat helyiségeit is felújítottuk.

 

13./Energetikai pályázatoknak köszönhetően napelemek kerültek az óvodára, az iskolára, a szociális intézményre. A napelemek áramot termelnek, így az önkormányzatnak kevesebbe kerül ezeknek az intézményeknek a működtetése.

 

14./A gázkazánt nemcsak a polgármesteri hivatalban cseréltük le bioüzeműre, hanem a szociális intézményben és az óvodában is.

15./A tüzelőanyag előkészítésében a munkánk segítéséhez egy apríték-készítő gépet is vásároltunk.

 

16./A fűtési-költség csökkentése végett az iskolában a földszintet leválasztottuk a felső szinttől.

 

17./A kulturális programok szervezésében nagy könnyebbséget jelent, hogy a Kisréten megépítettünk egy szabadtéri színpadot, melynek használatához jelentős hang- és fénytechnikai eszközökre pályáztunk sikeresen.


18./ A foglalkoztatási gondok enyhítése érdekében az önkormányzat élenjárva, motor szerepet vállalva részt vesz a Start mezőgazdasági közmunkaprogramban. Az önkormányzati és a bérelt földeken - összesen 18 hektáron  - zöldségeket termesztenek a közmunkások. A korábbi években főleg a krumplival, paprikával, paradicsommal foglalkoztak, az idén pedig a jól jövedelmező kordonos uborkát és napraforgót és burgonyát termesztettek. A megtermelt zöldségeket a helyi étkeztetésben használták, illetve használják fel, a felesleget pedig értékesítik.


19./ Napjainkra az Érpataki Modell a neoliberális-szociális segélyezési rendszert kiváltó, közösségépítő alternatíva lett, - folytatta a polgármester - melyet egyre többen átvesznek és számtalan településen erre építve tervezik a jövőben a helyi társadalmi problémák megoldását.

 

20./Ennek elősegítése érdekében szerveződött meg az Érpataki Modell Országos Hálózata, mely mára havi rendszerességgel 2-3 napos hétvégi képzések formájában segíti az ország különböző részeiről érkező polgármesteri és a képviselői jelölteket az eredményes önkormányzati munkára való felkészülésben.

 

21./Rendszeresen jönnek hozzánk önkormányzatok, szakemberek továbbképzésre, nyílt napokra.

 

22./Magyarországi, de európai viszonylatban is példás módon oldottuk meg a magyar-cigány együttélés problémáját bármiféle integrációs pénz nélkül.

 

23./Elkezdtük a fiatalok hazafias nevelését is ifjúsági délutánok keretében, melynek során igyekszünk őket felkészíteni az életre, közben megismertetjük őket a hagyományőrzéssel és az egyetemes keresztény kultúrával.

 

24./Mára az Érpataki Modell a pozitív eredményei miatt a felsőoktatási intézményekben szakdolgozatok és tudományos dolgozatok kutatási témájává vált.

 

A közeljövő céljait, feladatait is felvázolta Érpatak polgármestere:

 

25./ Szeretnénk a helyi termelést kiszélesíteni, még több embert bevonni a termelő és értékteremtő munka világába.26./ A tervek között szerepel egy feldolgozó üzem is, így a megtermelt javakat helyben fel tudnánk dolgozni, s ezáltal 27./ új munkahelyeket is teremtenénk. 28./ Célunk üvegház építése, 29./ további telephelyek kialakítása, gyakorlókert létrehozása.  A régi kultúrház és a régi napközi otthon épülete jelenleg üresen áll, melyeket szeretnénk hasznosítani, bennük 30./ szociális intézményt vagy 31./ kollégiumot szeretnénk kialakítani. 32./ Terveink között szerepel egy komplex oktatási (és ifjúságnevelési) intézmény létrehozása, valamint 33./ az idősek gondozásának, helyi szintű ellátásának fejlesztése.

 

34./ Továbbra is folyamatosan erősítjük a közbiztonságot, 35./ védjük a lakosság nyugalmát, 36./ továbbra sem tévesztjük szem elől a lakosság személyi és vagyonbiztonságát.37./ Folytatjuk az intenzív közösségszervezést, a megkezdett ifjúságnevelést, és 38./ az önkormányzati modellünk tökéletesítését, hogy a lakosság sokrétű problémáinak gyors és tartós megoldását garantálhassuk, annak érdekében, hogy Érpatak továbbra is egy virágzó és biztonságos település maradhasson s a mára már megszilárdított rend és tartós építkezés útjáról többé soha ne legyen eltéríthető.fejezte be mondanivalóját Orosz Mihály Zoltán Érpatak tettre-kész és sikeres polgármestere. 

 

 

harcosiskola
Bohos ostor
Keresés a helyi hírek között


2018. március 17.
Kedves Gertrúd!
Boldog névnapot kívánunk.
Időjárás - hőtérkép

időjárás

Hőtérkép
forrás: idokep.hu

Közhasznű oldalak

Nagykállói Kistérség

Magyarország.hu

Regionális Államigazg. Hivatal

Belügyminisztérium

Egyéb közlemények


Tájékoztatás a 2011 évi adóról

Kereskedelmi tevékenységek nyilvántartása


Európai Mezőgazgdasági Vidékfejlesztési Alap.
A vidéki területekbe beruházó Európa

Érpatakot a Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatja