Érpatak
Érpataki Modell

Rend a lelke mindennek.
A biztonságos és élhető település kialakításának elvrendszere és módszertana.

Ismerje meg az
Érpataki Modellt!


Eredményeinkre nemcsak országos szinten, de külföldön is felfigyeltek már.


Érpataki Modell hivatalos honlap

Sajtóhírek az
Érpataki ModellrőlKöltözzön
Érpatakra!
Isten, lélek és szív


Léleképítő videó válogatás

Versek

 Alföldi Géza:
 Csak a gyökér kitartson


 Komjáthy Jenő: Magyar

 Szalézi Szent Ferenc:
 A te kereszted


 Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke

 Petőfi Sándor: A nemzethez

 Wass Albert: Üzenet haza

 Komjáthy Jenő: Magyar vagyok

Térkép

Látogatottság számláló Látogatottság
számláló

Nyitólap | Érpataki Modell nyomtatás

Az Érpataki Modell röviden és tömören

Országos érdeklődés - nyílt napok Érpatakon Az Érpataki Modell eredményei Az Érpataki Modell cigánystratégiai vonatkozásai
Az Érpataki Modell gyermekvédelmi vonatkozásai Az Érpataki Modell mezőőri vonatkozásai A Kormánybiztos az Érpataki Modellről
Érpataki Modell a Kölcsey TV Híradójában Finn delegáció ismerkedett az Érpataki Modellel Mintafalu a HírTV-ben
Az Érpataki Modell bemutatása a szon.hu-n A bűnözés visszaszorításának módjai és a falu fejlődése Érpatak - egy önkormányzat harca a bűnözés ellen


Legfrissebb előadások az Érpataki Modellről:

8. Nyílt nap Érpatakon
kecskeméti előadás
győri előadás
7. nyílt nap
konyári előadás
Devecser viszontlátogatása
egri előadás
devecseri előadás
pomázi előadás

Sajtóhírek:

                    Kölcsey Tv Híradó (04.19 - 06.35 másodpercig)
               Csoda ovi, amit minden gyerek megérdemelne
          Az agresszívet letörik, a hülyítőt semlegesítik
     Frontharcosok kellenek...
          Hétköznapi hadüzenet
               Felléptek az önkényes érpataki lakásfoglalókkal szemben
                    Csibeosztás Érpatakon
               Klubrádió "Megbeszéljük..." című műsorában elhangzott riport
          A gyöngyöspatai bakancscsattogás
     A gyöngyöspataiak Érpatakra mennek tanulni
          Új helyi rendeletet fogadott el Érpatak önkormányzata
               Érpatakon a kötelességeket is számon kérik
                    Ha tiszta vagy és rendet teszel, kaphatsz segélyt
               Érpatakon újabb rendelet biztosítja a rendet
          Az önkormányzat és a rendőrség összefogásának eredményei
     Szibériában kellene börtönöket bérelni
          Az erős hit és akarat győz a gonosz felett
               A leves, ahogyan Érpatakon főzik
                    Az érpataki modell. Így is működhetnek a dolgok
               Orosz Mihály Zoltán
          Ilyet, mint a Zoli még nem láttam!
     Csoda Érpatakon - vagy csak teszik a dolgukatFolyamatosan frissülő gyűjtemény az Érpataki Modellel kapcsolatos sajtóhírekről.


Az érpataki példa. Előadás a Magyarok Országos Gyűlésén
forrás: vimeo.com
Megoldható a cigánybűnözés. Beszélgetés Toroczkai Lászlóval
forrás: vimeo.com


Érpataki Modell=

a biztonságos és élhető település kialakításának elvrendszere és módszertana.


      Kulcsmondatunk, kiindulópontunk és legfontosabb alapelvünk: "Rend a lelke mindennek".

     Álláspontunk szerint a település vezetőinek és a település közügyeivel kapcsolatban lévő hivatásos köztisztviselőknek és felelős civileknek a legnagyobb erőfeszítéseket mindenek előtt a rend kialakítása, fenntartása és megszilárdítása érdekében és irányába kell kifejteni, ezután jöhet minden egyéb (vagyis csak ezután jöhetnek a fejlesztések és beruházások is), mert a rend az a szilárd és nélkülözhetetlen alap, melyen múlik minden egyéb fejlesztés hatékonysága és sikere a közösség és az egyén boldogulása szempontjából egyaránt. A települési vezetőknek a meglévő jogszabályokat merni kell alkalmazni,  valamint meg kell követelni és ki kell kényszeriíteni a jogalkalmazóktól egy olyan jogalkalmazást, mely kivételezések nélkül, következetesen és hatékonyan, szükség esetén a romboló személyekkel a konfliktusokat is bátran fel meri vállalni. A település vezetőinek élen járva kell felvállalni a szükséges konfrontációkat,  szövetséges segítségnyújtás mellett, a könnyelmű konflliktuskerülés helyett, a támogató segítségnyújtás aktív biztosítása által (a gyermekjóléti szolgálat képviselőjétől , a védőnőtől kezdve a szabálysértési előadón, a gyámügyi előadón, a jegyzői gyámhatóságon, a gyámhivatalon keresztül, a rendőrjárőrig, az ügyészig  és a bíróságig bezárólag) minden jogalkalmazóval fel kell vállaltatni a konfliktusokat a "problémás személyekkel" : vagyis a törvényen kívüliekkel, a bűnözőkkel, a seftesekkel, az ügyeskedőkkel, az adóelkerülőkkel, a fehérgalléros jogkerülőkkel-ügyeskedőkkel és minden típúsú közösségrombolóval, úgy, hogy a törvényeket korrekten, következetesen és kivételezések nélkül, kellően visszatartó erejű szankciókkal a rendeltetésszerű jofggyakorlás szabályai, vagyis a bizotnságos és élhetővé váló települések szent érdekei szerint betartatjuk. Az Érpataki Modell egyik legfontosabb tétele, hogy elsőnek mindig a legrenitensebb, legbomlasztóbb személyeket kell szembesítenünk a törvényekkel, jogkövetésre kényszerítve őket. Behódolás és gyáva konfliktuskerülés helyett példát statuálunk rajtuk, ami olyan eredménnyel jár, mintha egy kígyó fejét vágnánk le.

A legfontosabb szempont, ami alapján megkülönböztetjük a közösség egyes tagjait, az nem a faji vagy társadalmi rangbeli vagy politikai hovatartozásbeli különbség, hanem a következő: a konkrét tevékenysége során a közösség szempontjából építő, vagy romboló tevékenységet folytat-e az adott személy! Az építő szándékú embereket minden rendelkezésre álló eszközzel támogatjuk és szövetségesnek tekintjük, a romboló tevékenységet folytatókat ellenségnek tekintjük és ellenük harcot kezdünk, igyekszünk minél előbb megszüntetni a romboló tevékenységeket, mégpedig azért, mert a hajót lékelgetők lékütögető hobbija veszélyt jelent az egész közösségre és a közös hajóra. Ha eltűrjük a lékelgetést, akkor egy idő után a romboló személy előbb utóbb egyre nagyobb lékeket fognak ütni a hajón és egyre több személyt kezdenek erre buzdítani, amit a hajó süllyedésekor már sokkal nehezebb és több energiát áldozva lehet orvosolni, ezért javasoljuk a településvezetőknek, hogy a romboló tevékenységeket mindíg csírájában, gyorsreagálással és példastatuálással igyekezzenek megszűntetni.

Ha nincs rend egy településen, akkor a közösség haldoklik, akkor a beruházásoknak és a különböző fejlesztéseknek nem lesz igazi közösség-fejlesztő hatása. Csak a rendre, mint szilárd alapra lehet építeni a munkahelyteremtő beruházásokat és a településfejlesztéseket. Ha a településen belül van rend, ha az együttélés során definiálódtak a megfelelő játékszabályok, a helyi szokásjog megerősítése által körvonalazódtak a határok, ha mindenki előtt világos, hogy eddig lehet elmenni és tovább egy jottányit sem, ha már tudják a lakosok, hogy hol van a zero tolerancia határa, akkor mindenki fellélegzik  és a közösség tagjai elkezdhetik végre saját tehetségüknek, ötleteiknek megfelelő tevékenységet folytatni, elkezd a közösség a saját értékei és a magában hordozott talentumok szerint működni és elkezdi a saját hagyományait megteremteni. Csak a gyökereihez visszatalált közösség tud szárnyra kapni és csak így lehet a vérszerződő őseinkhez méltóvá válva az egeket meghódítani.

Maximálisan támogatjuk a helyi közélet megerősödését, az emberek egymás közti kommunikációját és egymás iránti segítségnyújtását, a közösségépítő projektek megvalósítását, a helyi hagyományok ápolását, a helyi identitás megerősítését, a hagyományteremtő kezdeményezéseket, hogy felmerülhessen a település lakóiban egy újfajta személetmód, az egymásért való felelősség, valamint a  közösségért történő tenni akarás.

Mi Érpatakon egy egyenes, és világos úton járunk. Harcban edzett, gyakorlatban bevált, jó gyümölcsöket termő módszereinket és elveinket  közkincsnek tekintjük, eredményeinket büszkén hirdetjük, tapasztalatainkat szívesen átadjuk. Jó szándékú és helyi közösségükért felelősséget érző embereknek tanácsot, segítséget nyújtunk, mintát és példát mutatunk, a tapasztalatok továbbadása által mi is gazdagodunk és igaz barátságok megkötése által további testvéri közösségeket építünk.


ÜZENET

az egyetemi katedrákon és a rózsadombi villákban kreált, a valóságban semmilyen pozitív eredményt produkálni nem tudó elméletek gyártóinak, a képzeletvilágban élő bértollnokoknak, a társadalmi feszültségek folyamatos fenntartásáért „felelős” megmondó-emberek és társadalmi „szakértők” hadának, valamint a médiamanipuláció által velük betegesen és folyamatosan szinkronban lévő „politikailag korrekt” közéleti személyeknek:
 

Sajtóhír: Példa értékű életet él egy érpataki cigányemberKedves Látogató;!

Ha érdekli Önt, hogyan látja a média az érpataki Modellt, kérem látogasson el az Érpataki Modellről szóló és közkívánatra készített blogomra!

Tisztelettel:
Orosz Mihály Zoltán,
érpatak polgármestereharcosiskola
Bohos ostor
Keresés a helyi hírek között


2018. április 20.
Kedves Konrád, Tivadar!
Boldog névnapot kívánunk.
Időjárás - hőtérkép

időjárás

Hőtérkép
forrás: idokep.hu

Közhasznű oldalak

Nagykállói Kistérség

Magyarország.hu

Regionális Államigazg. Hivatal

Belügyminisztérium

Egyéb közlemények


Tájékoztatás a 2011 évi adóról

Kereskedelmi tevékenységek nyilvántartása


Európai Mezőgazgdasági Vidékfejlesztési Alap.
A vidéki területekbe beruházó Európa

Érpatakot a Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatja